Πληροφορίες για τα Λαγυνά

Τα Λαγυνά είναι μια ημιορεινή κωμόπολη του νομού Θεσσαλονίκης. Βρίσκονται στο δήμο Λαγκαδά και απέχουν 14 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 7 χιλιόμετρα από το Λαγκαδά.

Ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη και ακολουθώντας βόρεια το δρόμο προς Καβάλα, αφού περάσουμε τον αυχένα του Δερβενίου της οροσειράς Χορτιάτη, στο 14ο χλμ. θα συναντήσουμε το χωριό Λαγυνά. Είναι χτισμένο στη βόρεια πλαγιά της κορυφογραμμής, του Χορτιάτη (Κισσός) και στο νότιο άκρο της πεδιάδας του Λαγκαδά, σε υψόμετρο 200 μ. περίπου. Η έκταση του οικισμού της κοινότητας Λαγυνών είναι 1500 στρ. και ολόκληρης της περιοχής 5120 στρέμματα. Από νότο προς βορρά, δυο κύριες χαράδρες αυλακώνουν το χωριό. Δεξιά του παλιού δρόμου Θεσσαλονίκης-Καβάλας υπάρχει δασάκι με πεύκα. Το άλσος αυτό είναι εξαιρετικό στολίδι του χωριού, ζωτικός πνεύμονας πρασίνου. Η θέα από εκεί ψηλά είναι υπέροχη. Φαίνεται ολόκληρο το χωριό, το λεκανοπέδιο του Λαγκαδά, η λίμνη του Αγίου Βασιλείου. Το άλσος αυτό είναι σήμερα φυσικός χώρος αναψυχής.

Η ονομασία του χωριού προήλθε από έναν κατασκευαστή λαγηνιών που κατασκεύαζε λαγήνια από το κατάλληλο χώμα της περιοχής. Οι άνθρωποι εκεί που δεν ήξεραν την ονομασία του τόπου, την αποκαλούσαν λαγυνά. Έτσι έμεινε αυτό το όνομα. Είναι άγνωστο όμως το πότε ιδρύθηκε. Την αρχαιότερη καταγραφή για τα Λαγυνά την συναντάμε στα μέσα του 15ου αιώνα σαν χριστιανικός οικισμός στο τιμάριο του Ine Bey. Η αναφορά αυτή έχει ως εξής : υπήρχαν εδώ 32 σπίτια, δύο άγαμοι και μία χήρα.

Ο πληθυσμός του χωριού σήμερα είναι περίπου 4000 κάτοικοι.