Συνεχίζονται οι τηλεφωνικές απόπειρες εξαπάτησης πολιτών στα Λαγυνά με μαϊμού τροχαίο συγγενικού τους προσώπου. – Συνιστάμε την προσοχή σας.


Έξαρση παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες το φαινόμενο της εξαπάτησης κυρίως ηλικιωμένων ανθρώπων με πρόσχημα την εμπλοκή συγγενικού τους προσώπου σε ατύχημα. Πριν από ένα μήνα δύο ηλικιωμένες από τα Λαγυνά, εξαπατήθηκαν προσφέροντας χρήματα για να αποφύγει το συγγενικό τους πρόσωπο τις υποτιθέμενες συνέπειες του νόμου.

Το σενάριο είναι παραπλήσιο, στην αρχή μιλάει κάποιος και αναφέρει ότι υπήρξε τροχαίο ατύχημα σε συγγενικό πρόσωπο προσπαθώντας να εκμαιεύσει ένα όνομα. Αφού το καταφέρει αυτό δίνει το τηλέφωνο στην υποτιθέμενη κόρη ή στον υποτιθέμενο γιο ο οποίος με παραλλαγμένη φωνή εξιστορεί ένα τραγικό συμβάν. Στην συνέχεια ο πρώτος παίρνει το τηλέφωνο και ζητάει τα χρήματα για να μην έχει νομικές συνέπειες αυτό το πρόσωπο. Το άτομο το οποίο δέχεται το τηλεφώνημα ταράζετε με συνέπεια την εξαπάτηση του. Συνιστάται προσοχή και ενημέρωση κυρίως στους ηλικιωμένους να αποφεύγουν τέτοιου είδους συνομιλίες, Το φαινόμενο παρουσιάζεται σε έξαρση στην ευρύτερη περιοχή αλλά παρατηρήθηκε έντονα τις τελευταίες ημέρες στα Λαγυνά. Τις τελευταίες ημέρες μας έχουν αναφερθεί πάμπολλα περιστατικά για αυτό και συνιστούμε την προσοχή σας.

Παρακάτω παραθέτουμε κάποιες οδηγίες της Ελληνικής Αστυνομίας για τέτοιου είδους συμβάντα.

 

Ειδικές συμβουλές για αποφυγή εξαπάτησης πολιτών Μεγέθυνση κειμένου Σμίκρυνση κειμένου Εκτύπωση Ηλεκτρονική Διεύθυνση

Με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης πολιτών, σε διάφορες περιοχές της χώρας, από επιτήδειους που προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας και με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα τους αποσπούν χρηματικά ποσά, η Ελληνική Αστυνομία συνιστά:

 • Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.
 • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.
 • Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνετε την οπτική επαφή μαζί του.
 • Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.
 • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
 • Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
 • Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
 • Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
 • Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.
 • Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
 • Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
 • Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
 • Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
 • Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
 • Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.